5.5 meter!
De giraf is het hoogste levende dier. Een volwassen mannetje is meestal 4,6–5,5 meter hoog, en vrouwtjes worden tot ongeveer 4,3 meter hoog. Giraffen leven op de droge savannes en in de open bossen van Afrika ten zuiden van de Sahara, waar ze dankzij hun hoogte kunnen eten van bladeren die bijna geen ander dier kan bereiken.
De grootte van een giraf is de hoogte, gemeten van de grond tot de bovenkant van de kop. Guinness World Records geeft 4,6–5,5 meter als de gebruikelijke hoogte van een volwassen mannetje. De San Diego Zoo geeft voor mannetjes tot 5,5 meter en voor vrouwtjes tot 4,3 meter. Mannetjes zijn ook veel zwaarder: ze wegen tot 1.360 kilogram, twee keer zoveel als vrouwtjes.
Anno 2026 is de hoogste geregistreerde giraf George, een Masaigiraf uit Kenia die in Chester Zoo in Engeland leefde. Hij was 5,8 meter hoog toen hij negen jaar oud was, en zijn kop raakte bijna het dak van het giraffenhuis van de dierentuin, dat 6,1 meter hoog was. Hij stierf in 1969.
De nek van een giraf heeft zeven botten, wervels genoemd, evenveel als de nek van een mens, maar elke wervel kan ongeveer 25 centimeter lang zijn. Met zo'n lange nek kan een giraf bladeren, scheuten en bloemen hoog in de bomen bereiken. Mannetjes gebruiken hun nek ook om te vechten: ze zwaaien met hun kop als met een knots in gevechten die “necking” worden genoemd.
Om bloed omhoog te pompen naar hersenen die ongeveer 2 meter boven het hart zitten, is een sterk hart nodig. Het hart van een giraf weegt tot 11 kilogram en levert bijna twee keer zoveel bloeddruk als bij een typisch zoogdier.
Een giraffenkalf wordt geboren na een draagtijd van ongeveer 14 maanden en valt bij de geboorte ongeveer 2 meter naar de grond. Een pasgeboren kalf is al ongeveer 1,8 meter hoog, groter dan een persoon van 1,7 meter lang, en groeit tijdens de eerste week ongeveer 2,5 centimeter per dag.
Bij de geboorte zijn de twee behaarde, hoornachtige knobbels op de kop van een giraf, ossiconen genoemd, zacht en liggen ze plat. Ze staan binnen de eerste week rechtop en veranderen later in bot en groeien vast aan de schedel. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben ze.
Lange tijd werd gedacht dat giraffen één enkele soort vormden. Onderzoek naar hun genen en schedels door de Giraffe Conservation Foundation en haar partners heeft aangetoond dat het er vier zijn: de noordelijke giraf, de netgiraf, de Masaigiraf en de zuidelijke giraf. De giraffendeskundigen van de IUCN, de internationale natuurbeschermingsunie, kwamen tot dezelfde conclusie. Anno 2026 schat de stichting dat er nog ongeveer 140.000 giraffen in Afrika zijn, bijna 30 procent minder dan 35 jaar geleden.