5.5 metroj!
La ĝirafo estas la plej alta vivanta besto. Plenkreska masklo kutime estas 4,6–5,5 metrojn alta, kaj inoj atingas ĝis ĉirkaŭ 4,3 metrojn. Ĝirafoj vivas sur la sekaj savanoj kaj en la malfermaj arbaroj de subsahara Afriko, kie ilia alteco permesas al ili manĝi foliojn, kiujn preskaŭ neniu alia besto povas atingi.
La grando de ĝirafo estas ĝia alteco, de la grundo ĝis la supro de la kapo. Guinness World Records donas 4,6–5,5 metrojn kiel la kutiman altecon de plenkreska masklo. La Zoo de San-Diego donas ĝis 5,5 metrojn por maskloj kaj ĝis 4,3 metrojn por inoj. Maskloj ankaŭ estas multe pli pezaj: ili pezas ĝis 1 360 kilogramojn, duoble tiom kiom inoj.
Laŭ la stato de 2026, la plej alta registrita ĝirafo estas George, masaja ĝirafo el Kenjo, kiu vivis en la Zoo de Chester en Anglio. Kiam li estis naŭjara, li estis 5,8 metrojn alta, kaj lia kapo preskaŭ tuŝetis la tegmenton de la 6,1 metrojn alta ĝirafejo de la zoo. Li mortis en 1969.
La kolo de ĝirafo havas sep ostojn, nomatajn vertebroj, la saman nombron kiel homa kolo, sed ĉiu el ili povas esti ĉirkaŭ 25 centimetrojn longa. Per sia longa kolo ĝirafo povas atingi foliojn, ŝosojn kaj florojn alte en arboj. Maskloj ankaŭ uzas siajn kolojn por batali, svingante la kapojn kiel klabojn en luktoj nomataj kolbatalo.
Por pumpi sangon supren ĝis cerbo, ĉirkaŭ 2 metrojn super la koro, necesas forta koro. La koro de ĝirafo pezas ĝis 11 kilogramojn kaj kreas preskaŭ dufoje tiom altan sangopremon kiel tiu de tipa mamulo.
Ĝirafido naskiĝas post gravedeco de ĉirkaŭ 14 monatoj, kaj dum la naskiĝo ĝi falas ĉirkaŭ 2 metrojn ĝis la grundo. Novnaskito jam estas ĉirkaŭ 1,8 metrojn alta, pli alta ol homo alta je 1,7 metroj, kaj dum la unua semajno ĝi kreskas ĉirkaŭ 2,5 centimetrojn tage.
Ĉe la naskiĝo la du haraj, kornosimilaj tuberoj sur la kapo de ĝirafo, nomataj ostokonusoj, estas molaj kaj kuŝas plate. Ili stariĝas dum la unua semajno, kaj poste ostiĝas kaj kunkreskas kun la kranio. Kaj maskloj kaj inoj havas ilin.
Ĝirafoj longe estis konsiderataj unu sola specio. Studoj pri iliaj genoj kaj kranioj, faritaj de la Giraffe Conservation Foundation kaj ĝiaj partneroj, montris, ke ekzistas kvar: la norda, la reteca, la masaja kaj la suda ĝirafo. La ĝirafaj fakuloj de IUCN, la Internacia Unio por la Konservado de la Naturo, venis al la sama konkludo. Laŭ la stato de 2026, la fondaĵo taksas, ke en Afriko restas ĉirkaŭ 140 000 ĝirafoj, preskaŭ 30 procentojn malpli ol antaŭ 35 jaroj.