30 metroj!
La blua baleno estas barbobaleno, speco de baleno, kiu nutriĝas per filtrado de malgrandaj bestoj el marakvo. Laŭ la stato de 2026, ĝi estas la plej granda konata besto, kiu iam vivis sur la Tero. Plenkreska blua baleno estas ĉirkaŭ 20–30 metrojn longa. La esplorilo montras unu balenon, 30 metrojn longan, grandan plenkreskulon ĉe la supra fino de tiu intervalo.
La grando de baleno estas donata kiel la longo de ĝia korpo. Laŭ Guinness World Records, plenkreska blua baleno estas ĉirkaŭ 20–30 metrojn longa kaj pezas ĉirkaŭ 160 tunojn (tuno, aŭ metra tuno, egalas 1 000 kilogramojn). Kiel ĉe multaj barbobalenoj, inoj ĝenerale estas pli grandaj ol maskloj.
La grando ankaŭ dependas de tio, kie la baleno vivas. NOAA Fisheries, usona registara agentejo, diras, ke bluaj balenoj en Norda Atlantiko kaj Norda Pacifiko kreskas ĝis longo de ĉirkaŭ 27 metroj. Tiuj en Antarkto atingas longon de ĉirkaŭ 33,5 metroj. Pigmeaj bluaj balenoj, pli malgranda subspecio (aparta grupo ene de la specio), kiuj nutriĝas apud suda Aŭstralio, kreskas ĝis longo de ĉirkaŭ 25 metroj.
Laŭ la stato de 2026, la plej longa registrita blua baleno estis ino, alportita al la balenĉasa stacio ĉe Grytviken en Sud-Georgio en 1909. Ŝi estis registrita kiel 107 norvegaj futoj, ĉirkaŭ 33,6 metroj. La plej peza registrita baleno, 27,6 metrojn longa ino kaptita en la Suda Oceano la 20-an de marto 1947, pezis 190 tunojn.
Bluaj balenoj nutriĝas preskaŭ tute per krilo, malgrandaj ŝrimpsimilaj bestoj. Platoj de balenbarbo pendas de la palato kaj funkcias kiel kribrilo. Nutriĝanta baleno naĝas en svarmon da krilo kun malfermita buŝo, kaj faldoj en ĝia gorĝo etendiĝas por enteni la akvon. Poste la baleno premas la akvon per sia lango tra la balenbarbo kaj kaptas la krilon interne.
Unu buŝplenaĵo povas teni ĝis 50 tunojn da akvo kaj krilo, laŭ la Aŭstralia Antarkta Programo. Bluaj balenoj ĝenerale nutriĝas en malvarmaj polusaj akvoj somere. Kiam venas vintro, multaj el ili migras direkte al la ekvatoro.
Novnaskita balenido estas 6–8 metrojn longa kaj pezas ĉirkaŭ 2,5–3 tunojn. Proksime al la fino de la mamnutrado, balenido povas pliigi sian pezon je 100 kilogramoj tage. Oni supozas, ke bluaj balenoj vivas ĉirkaŭ 80–90 jarojn.
Balenĉasado mortigis bluajn balenojn en grandegaj nombroj en la 20-a jarcento: nur ĉe Sud-Georgio 30 000 estis mortigitaj en la sezono 1930–31. La Internacia Komisiono pri Balenĉasado malpermesis ilian komercan ĉasadon en 1964. La Aŭstralia Antarkta Programo taksas, ke la nombro de bluaj balenoj en la suda hemisfero, ne enkalkulante pigmeajn bluajn balenojn, falis de ĉirkaŭ 225 000 antaŭ la balenĉasado al verŝajne malpli ol 2 000. La specio estas listigita kiel endanĝerigita, sed laŭ la stato de 2026 NOAA raportas, ke la populacioj kreskas tutmonde.